Главни мени

Духовно-уметнички програм "Завештања Светог Симеона"
(прослава јубилеја верске наставе у Србији)

У препуној крипти храма Светог апостола и евангелисте Марка, у недељу, 24. фебруара 2013. године, одржан је духовно-уметнички програм Завештања Светог Симеона, који су осмислили ученици ОШ „Уједињене нације“, заједно са својим наставницима и свештеником Небојшом Тополићем.

Они су извели драмски приказ Завештања уз музичку пратњу дечјег хора и оркестра, дечју ликовну изложбу икона, цркава и манастира рашке и моравске школе, а све то поводом десет година од враћања верске наставе у школски систем Србије. Манифестацију је благословио Преосвећени Епископ хвостански г. Атанасије, викар Патријарха српског.

zave tanja svetog simeona 24 2 2013 047zave tanja svetog simeona 24 2 2013 050

- Вечерас је обрадован Стефан Немања, Свети Симеон, родоначелник нашег крштеног рода. И Свети Сава је радостан. Сви наши племенити и родољубиви преци радују се зато што су видели, драга децо, да идете оним путем који су они направили, показали и утемељили. Радују се зато што имају достојне следбенике и наследнике, поручио је ученицима владика Атанасије, а затим додао: - Ви сте будућност Србије. Зато, наставите овако како сте вечерас показали, и онда ћемо сви заједно успети. Чувајте памћење и стварајте у оквиру тог памћења, закључио је епископ Атанасије.

Ученици су извели богат духовно-музички програм, уз пратњу хармонике и више виолина. Указали су на лик и дело Светог Симеона, родоначелника српске духовности и државности. Изложбу икона, цркава и манастира наставница ликовног Славица Тодорић припремала је пет месеци са својим ученицима. Каже да им није било тешко, јер су радили духовне портрете светитеља Исуса Христа, Богомајке, Светог Саве, Светог Симеона, Светог Стефана Дечанског... Марљиви ученици су насликали и храм Светог Саве, манастире Пећку патријаршију, Студеницу, Жичу. Ученик Марко Миладиновић је за Његову Светост Патријарха српског Иринеја насликао манастир Лелић, док је студенткиња Катарина Милијановић предала ликовни дар епископу Атанасију.

Изложба је имала и хуманитарни карактер. Акција прикупљања одеће за незбринуту децу је остварена тако што су посетиоци манифестације оставили у храму спремљену гардеробу, намењену деци којој је помоћ неопходна.

Подсећамо, почетком јануара 2002. године, у част враћања верске наставе у српске школе, ученици школе „Уједињене нације“ одржали су ликовну изложбу дечјих радова - фресака и икона, у згради Српске патријаршије у Београду, под називом Повратак националном идентитету. Отварање изложбе је тада благословио патријарх Павле.

Марина Марић

( текст је преузет са сајта Српске правосклавне цркве)

Бројач посета

1556398

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31